Press Release 3

Formule 16 Worlds - Demesmaeker/Bagué grijpen wereldtitel

Donderdag 21 juli 2016 werden de laatste vier races gevaren voor de Formule 16 wereldtitel in Knokke-Heist. In ideale omstandigheden waren Henri Demesmaeker & Alec Bagué opnieuw oppermachtig en sloten hun serie af met maar liefst acht 1e plaatsen en twee 2e plaatsen. De Franse team met Emmanuel Le Chapelier/Eric Le Bouedec en Louis Flament/Charles Dorange hebben tot het laatste moment gestreden om de overige podiumplaatsen waarbij het zilver naar Le Chapelier/Le Bouedec ging.
“We kijken terug op een geweldig evenement waar we gestaag zijn gegroeid. De eerste dag hadden we het moeilijk in de lichtweer omstandigheden met zowel de Fransen als de Zwitsers. Gaandeweg het event werd het voor iedereen lastig met flinke windvlagen en veranderlijke wind op de baan. Door slim te zeilen en snel te schakelen hebben we uiteindelijk veel wedstrijden naar ons toe weten te trekken”, vertellen Henri en Alec enthousiast.

Vanuit het weer bezien was het een bizar evenement. Henri (15) en Alec (20) zeilen hier al vele jaren en zelfs zij hadden de weersomstandigheden op woensdag nog nooit eerder meegemaakt. Henri Demesmaeker: “Het was het meest vreemde weer wat wij ooit in Knokke-Heist hebben meegemaakt. Van windkracht 1 tot windkracht 7 in enkele uren, maar we hebben er goed mee kunnen omgaan. En voor ons is het natuurlijk geweldig om op onze eigen club wereldkampioen te worden, dit is toch wel het hoogtepunt van ons jaar!”

Henri Demesmaeker gaat de komende dagen op een trimaran nog de Tour de France in Frankrijk varen, maar daarna zullen hun heren de focus gaan richten op de ISAF Youth Series op de Nacra 15. Vanaf volgend jaar gaan zij ook hun Olympische campagne starten op weg naar de Spelen in Tokyo 2020. “Dankzij het coachprogramma hier bij de RBSC hebben wij zoveel stappen kunnen maken en staan we uiteindelijk op het podium. Zonder de begeleiding en inzet van onze coach Sebbe Godefroid hadden we dit nooit kunnen bereiken, net als de andere Belgische jeugdteams waarvan er nog vier in de top 10 zijn geëindigd. Hopelijk halen we volgend jaar in Zwitserland tijdens het Formule 16 EK weer vergelijkbare resultaten!”

Definitieve top 5:

1. Henri Demesmaeker/Alec Bagué (BEL) 12 punten
2. Emmanuel Le Chapelier/Eric Le Bouedec (FRA) 35 punten
3. Louis Flament/Charles Dorange (FRA) 40 punten
4. Morgan Good/Morgan Wirtz (BEL) 61 punten
5. Philip Hendrickx/Filip Olyslager (BEL) 62 punten

Volledige resultaten zijn beschikbaar op de website van de Formule 16 Worlds 2016.
Foto’s en laatste ontwikkelingen zijn te volgen via de F16 Worlds 2016 Facebookpagina.
Officiële website Formule 16 klasse: www.formula16.net
Officiële website RBSC: www.rbsc.be

Het Formule 16 wereldkampioenschap is niet mogelijk zonder onze sponsoren. Wij bedanken Knokke-Heist, Catacare, Goodall, Mymainsail.com, Land Rover België, DUO, Mc Donalds België, BMC, Delen Private Banking en Flamand & Partners voor hun support.

De Formule 16 catamaran is een zeilboot die inmiddels door acht verschillende bouwers wordt geproduceerd. De boot moet voldoen aan een zogenaamde ‘box rule’, daarbinnen is de bouwer vrij om de boot vorm te geven naar eigen inzicht. Deze box rule is geborgd bij de ISAF.

--------- Einde ---------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Patrick Demesmaeker – RBSC Director
Mobiel: +32 495 21 99 22
Email: zeebrugge@rbsc.be

Bijgevoegde foto’s zijn rechtenvrij beschikbaar voor redactioneel gebruik in relatie tot het Formule 16 wereldkampioenschap 2016. Mocht u een hogere resolutie wensen voor print neemt u dan gerust contact met ons op.